Jak vlastně funguje hubnutí (a proč se nám to tak často nedaří)?

Metabolismus je proces, při kterém vaše tělo přeměňuje to, co jíte a pijete, na energii. I když jste v klidu, vaše tělo potřebuje energii pro všechny své „skryté“ funkce, jako je dýchání, krevní oběh, úprava hladiny hormonů a růst a obnova buněk. Množství kalorií, které vaše tělo vydává k provádění těchto základních funkcí, je známý jako váš bazální metabolismus.

Kromě bazálního metabolismu určují dva další faktory, kolik kalorií vaše tělo spálí každý den:


  1. Termogeneze, neboli zpracování potravin, což zahrnuje vše od trávení, vstřebávání a ukládání veškerého jídla, které za den zkonzumujeme. Všechny tyto procesy ale rovněž samy vyžadují určité množství kalorií. Zhruba 10 procent celkového množství kalorií z konzumovaných sacharidů a bílkovin se spotřebovává právě v rámci procesu trávení a vstřebávání živin z jídla.

  2.  Fyzická aktivita a cvičení – jako je třeba hraní fotbalu, procházka do obchodu, venčení psa a jakákoli jiná pohybová aktivita – tvoří zbytek kalorií, které tělo každý den spálí. Fyzická aktivita je zdaleka ten  nejproměnlivější faktor, který se podílí z největší části na tom, kolik denně dohromady spálíme kalorií.

Přibírání na váze však může být mnohem komplikovanější proces. Podstatnou část tvoří totiž také kombinace vaší genetické výbavy, hormonální kontroly, složení stravy a vlivy prostředí na váš životní styl, včetně spánku, frekvence a míry fyzické aktivity a samozřejmě také stres.

Všechny tyto faktory mohou mít za následek nerovnováhu v energetické rovnici. V podstatě však jde jen o to, že přibíráte, když jíte více kalorií, než spálíte – nebo spálíte méně kalorií, než sníte.

I když je pravda, že někteří lidé se zdají být schopní zhubnout rychleji a snadněji než jiní, každý zhubne, když spálí více kalorií, než kolik sní. Chcete-li zhubnout, musíte vytvořit energetický deficit tím, že budete jíst méně kalorií nebo zvýšit počet kalorií, které spálíte fyzickou aktivitou, nebo nejrychleji kombinací obojího.

Jakýkoli pohyb navíc pomáhá spalovat kalorie. Hledejte způsoby, jak chodit a pohybovat se každý den o něco déle než den předtím. Častější chození po schodech a parkování dále od obchodu jsou jednoduché způsoby, jak spálit více kalorií. Dokonce i činnosti, jako je zahradničení, mytí auta a domácí práce, spalují kalorie navíc a přispívají tak k hubnutí.


Ministerstvo zdravotnictví ve Spojených státech udává jako doporučenou směrnici pro zdravý a zároveň efektivní úbytek váhy snížit denní příjem o 500 až 700kcal, aby došlo k váhovému úbytku 0,5 až 0,7 kilogramu týdně. To představuje jedno až dvě porce plnohodnotná jídla denně.


Pro mnoho z nás (obzvlášť milovníků jídla) je toto ve spojení s dodatečnou fyzickou aktivitou a nutností denně “fungovat” pak ještě i v zaměstnání a domácnosti naprosto nepředstavitelný scénář. Právě kvůli dlouhodobě neudržitelnému “hubnoucímu módu” a začarovaném kruhu plném všem tolik známých formulek jako “od zítřka”, “od pondělí”, “po dovolené” a “po svátcích” apod., mnoho z nás upadá do depresí a mylné představy, že právě jemu se zhubnout zkrátka nikdy nepodaří.


Co když ale získáte možnost místo úplného vynechání těchto dvou jídel denně zkrátka jen nahradit své běžné ingredience něčím s téměř nulovou kalorickou hodnotou? Něčím, co vás naopak zasytí ještě o něco více, než jste normálně zvyklí, a udrží tak syté a spokojené po delší dobu? Potravinu, kterou budete moci konzumovat teplou i studenou, na slaný i sladký způsob, s nulovým množstvím tuků, sacharidů i kalorií, ba naopak s velkým obsahem zdraví prospěšné vlákniny? Navíc hodící se jak pro celiaky, tak pro diabetiky a také zastánce veganského stravování. Že něco takového ještě neexistuje? Pak se nenechte dlouho přesvědčovat o opaku a honem se na vlastní oči (a žaludek) přesvědčte sami! Výsledky pak vydají za tisíc slov.:-) Právě nyní, právě teď a právě tady! Tak honem, ať na vás ještě nějaké zbydou.

Zanechat komentář

Prosím, berte na vědomí, že všechny komentáře musí být před zveřejněním schváleny.